Viame.cz
Viame.cz

Stolování

Mísy, tácy, talíře, příbory, mlýnky na pepř a další pomocníci na stolování. Na každém pořádném stole, nesmí při servírování chybět sada ocet a sůl, ubrousky nebo pepřenka ze solničkou. Všední dny můžete stolování oživit například sýrovými fondue nebo raclette grilem. Podívejte se na produkty seřazené podle oblíbenosti. Víte, jak se chovat u stolování? Přečtěte si desatero, jak se správě chovat u stolu.

  • Barva   
6017 položek
1
3   

10 pravidel správného stolování

  1. Začínejte příborem co nejdále od talíře a pokračujte popořadě příbory směrem k talíři.
  2. Ťuká se pouze se skleničkami s vínem nebo sektem. Sklenice se drží za stopku a při ťukání se dívejte do očí.
  3. Začínejte jíst, až mají všichni jídlo na talíři.
  4. Správně se příbor drží tak, že vám z rukou vyčnívá cca třetina délky příboru. Vidličku držte hroty dolů. Lžíci odkládejte na podšálek a přikládací příbor odkládejte vypouklou stranou nahoru.
  5. Lokty se neopírejte o stůj a seďte narovnaní.
  6. Nemluvte s plnými ústy, nemlaskejte, neskřípejte zuby ani nevydávejte jiné zvuky.
  7. Pokud je chleba na stole v celku, tak ho ulamujte.
  8. Jídlo mezi zuby si oddělávejte až na toaletě.
  9. Jeden ubrousek patří do klína a druhý používejte na otírání úst (ten se odkládá napravo od talíře).
  10. Pokud si děláte mezi jídlem přestávky, příbor vždy pokládejte tak, aby se dotýkal špičkami a zůstal zavřený.

Stolování

Krásné a upravení stolování se nemůže obejít bez ucelených kolekci talířů a příboru. Nezbytnými doplňky pro celkový dojem jsou také dochucovací soupravy a prostírání. Pokud je každý kus nádobí jiný, opravdu to nevypadá hezky. Celkový dojem dovede k dokonalosti také sady misek a podnosy či karafy s vinnými sklenicemi.